Materialet är en del av den webbaserade fortbildningshelheten Stjärnklart som finansieras av Utbildningsstyrelsen. Produktion: Centret för livslångt lärande, Åbo Akademi
”Finns det en skillnad mellan namnet på personen och ämnet för frågan? Vad är skillnaden mellan stereotypen och frågan?
”Det är nödvändigt att acceptera pronomen för pronomen på samma sätt och se till att pronomen har accepterats på samma sätt.
Jenny och Jens navigerar mellan potentiella språkgrynnor och får hjälp av jämlikhetskonsulten Malin Gustavsson. ”Lyssna på avsnittet här . (Näst sista ordet, 22.11.2020)
Under tre kvällar hösten 2020 samtalade Malin Gustavsson med publiken efter pjäsen Män kan inte våldtas, två kvällar hade hon en gäst med på scen.
Den glidande gränsen mellan flirt och sexualiserat våld med Malin Gustavsson (17.9.2020)
Vem är det som utför sexualbrott? – diskussion kring statistik och verkligheten bakom den med Malin Gustavsson och kriminolog Maria Normann (15.10.2020)
Kan män våldtas? med Malin Gustavsson och Tom Kettunen, styrelsemedlem i Män rf. (17.11.2020)
”Många har någon gång upplevt sexuella trakasserier på jobbet. Vi måste våga prata om dem, annars kommer de aldrig att sluta, menar jämlikhetskonsult Malin Gustavsson.” Läs hela artikeln här. (X3M, 25.10.2020)
””Det finns en systematik i det sexuellt betingade våldet som är bundet till kön, inte person. Därför är det intill omöjligt att skydda sig från det genom egna val”, säger Gustavsson. ”Förlegade uppfattningar om kön, kropp, integritet och makt är nyckeln att förstå varför till exempel våldtäkter oftast sker mellan människor som känner varandra. För kvinnor är hemmet den farligaste platsen i världen.” Läs hela intervjun här. (20.9.2020)
I avsnitt 3 av Metoopodden diskuterar vi Metoo och barn- och ungdomskultur.
Gäster i avsnittet är Malin Gustavsson (FI), VD för Ekvalita och jämställdhetsexpert, Tanja Rönnberg (AX) som jobbar med Barnens internet på Rädda Barnen Åland och bland annat med kampanjen #prataomporr, och Nicholas Kujala (FI), President för Ungdomens Nordiska Råd.
Vad beror det på att många vittnesmål avslöjade att barn blivit utsatta för sexuella trakasserier, och vad kan vi göra för att stoppa det här? Har unga en ökad medvetenhet om sexuella trakasserier och hur syns det i den politiska diskussionen? Och vad är läget på Åland just nu? (Metoo podden, 17.9.2020)
Ålands Lyceum och Ålands yrkesgymnasium bjöd in Malin Gustavsson för att föreläsa om sexuella trakasserier på en föräldrakväll. Föreläsningen börjar 7 min in i filmen. (Föräldraföreläsning 8.9.2020: Tala med din tonåring om sexuella trakasserier)
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun RUUTI-hanke järjesti 3.9.2020 Ruutia työyhteisöihin – sukupuolten moninaisuus tulevaisuuden menestystekijänä -webinaarin. Katso webinaari täältä.
Under sina 15 år som jämlikhetskonsult har Malin Gustavsson följt med hur inställningen till jämlikhetsfrågor förändrats och jämlikhetsfrågor stigit in. Men varför är det viktigt? Lyssna på sommarpratet här. (Yle Vega, 16.7.2020)
”Ofta kan vi känna en rädsla för att säga ifrån, stå upp för oss själva eller andra i en situation där någon vill mästra.
– Det tigande folket behöver ta bladet från munnen. Vi behöver mer civilkurage! Det är så vi åstadkommer förändring. Hur står vi upp för de svaga? Det är en viktig fråga i kyrkan. Därför hoppas jag att vi vågar vara modiga, inte bara för oss själva, utan för en större sak.” Artikeln kan läsas här. Kyrkpressen, 15.7.2020)
I denna podcast diskuterar Mika Pietilä och Malin Gustavsson från Ekvalita om sexualiserat våld och normer. (30.5.2020)
Samtal mellan Malin Gustavsson, expert i jämställdhet och likabehandlingsfrågor på Ekvalita, och Mia Heikkilä, bitr. professor i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi.
Materialet är en del av den webbaserade fortbildningshelheten Stjärnklart som finansieras av Utbildningsstyrelsen. Produktion: Centret för livslångt lärande, Åbo Akademi
”Kun yrittää saada asiat entiselleen keinolla millä hyvänsä, on helppo syyttää tiettyä ihmisryhmää” (Keskipohjanmaa, 29.9.2019)
Högstadieelever i Lovisa fick lära sig om respekt för kroppar: ”Vi väljer att säga vissa saker och andra låter vi bli” (Yle Östnyland, 20.03.2019)
Varför är du inte feminist? – Programserien Zona ut försöker hitta likheter mellan oliktänkare.
(Yle Arenan, 19.3.2019)
Fotbollsproffset Sebastian Strandvall utmanades att se över samtalskulturen i sitt lag (Efter Nio radio, 15.3.2019)
Normkritik på skolschemat – inte längre duktiga flickor och bråkiga pojkar (HBL, 2.3.2019)
Namn, kön, etnicitet och ålder ska inte spela roll då Helsingfors rekryterar: ”Större chans att bli kallad till intervju”. (Svenska Yle, 14.11.2018)
Hauhovägen 6A 1A
00550 Helsingfors
VD Malin Gustavsson
+358 45 128 9878
Ekvalitas utbildningsteam utbildning@ekvalita.fi
Ekvalitan koulutustiimi koulutus@ekvalita.fi
FO-nummer: FI2192609-9
Förlagsbeteckning: 978-952-69405