Vi är Ekvalita
Ekvalita har tre utgångspunkter i sitt värdegrundsarbete:
innovativitet, delaktighet och respekt
Ekvalita grundades år 2008 av en passion för jämställdhetsfrågor och förändringsarbete. Med hjälp av ett normmedvetet perspektiv arbetar vi tillsammans med våra kunder för en mer rättvis värld.
Vi vill stödja alla organisationer som vill skapa förändring och ta till sig nya metoder inom jämställdhets- och likabehandlingsfrågor. Våra kunder är kommuner och städer, myndigheter, utbildningsinstitutioner, företag av alla storlekar samt organisationer och föreningar. Vi samarbetar med både enskilda experter och olika nätverk och institutioner. Våra samarbetspartners är till bland annat forskare och universitet, projektaktörer, gräsrotsaktivister samt företagsledare och anställda.
Ekvalitas verkställande direktör är jämställdhetsexperten Malin Gustavsson, och i Ekvalitas team arbetar experter inom olika ämnesområden. Varje teammedlems egna styrkor och vårt breda samarbetsnätverk garanterar den bästa kvaliteten på våra produkter och tjänster.
Förtjänster
Ekvalita har genom åren fått flera utmärkelser för sitt arbete med att främja jämställdhet och likabehandling. Malin Gustavsson belönades år 2015 med Årets Kristiina-pris som tilldelas av enheten för genusvetenskap vid Helsingfors universitet och år 2023 med Svenska folkskolans vänners Folkbildningsmedaljen.
Vårt arbetssätt
Ekvalita arbetar praktiskt och kundorienterat. I samarbete med kunden analyserar vi organisationens nuvarande situation och skräddarsyr vårt stöd efter de identifierade behoven. Vårt mål är att hitta konkreta och mätbara lösningar för att främja förändring. Vi tror starkt på att meningsfull förändring uppstår genom konkreta vardagliga åtgärder och bred inkludering.
Kärnan i vårt arbetssätt är ett mångsidigt partnerskap. Vi delar vår expertis om jämlikhetsfrämjande metoder och verktyg med våra kunder som är nyckelaktörer inom sin egen bransch och kontext. Vi använder oss av inkluderande metoder för att säkerställa att olika perspektiv, utgångspunkter och inlärningssätt beaktas.
Vårt arbete bygger på kritisk makt- och normteori. Vårt normmedvetna tillvägagångssätt möjliggör en djupgående förståelse av exkluderande och inkluderande strukturer och normer i samhället och olika organisationer. Vi analyserar hur normer påverkar ojämlikhet, diskriminering och omedvetna fördomar. Vårt fokus ligger på vardagliga praktiker, självreflektion och att åstadkomma hållbar förändring.
Våra värderingar
Vår verksamhet bygger på tre centrala värderingar: innovativitet, delaktighet och respekt. De här värderingarna styr all vår interaktion, både internt och med externt. De utgör en solid grund inte bara för våra uppdrag, utan också för hela vår verksamhet. Våra värderingar inspirerar oss att utveckla vår organisationskultur och stärka samarbetet.
Innovativitet – Normmedveten utveckling
Ekvalita främjar normmedveten förändring. Vi inser att normer kan vara inkluderande, stärkande eller neutrala. Samtidigt kan de begränsa och exkludera, vilket påverkar negativt till exempel individers eller gruppers känsla av trygghet och möjligheten att utnyttja sin potential. Med hjälp av innovativitet ifrågasätter vi begränsande normer i all vår verksamhet. I praktiken innebär det att vi utvecklar och tillämpar konkreta och pragmatiska idéer. Vi är lösningsorienterade och undviker att fastna i gamla hjulspår genom att använda kreativa och insiktsfulla metoder.
Inkludering – Att stärka delaktigheten
Ekvalitas mål är att skapa tjänster som ger positiva och uppmuntrande upplevelser. Vi betonar varje individs unika styrkor och främjar samhällsmässigt betydelsefulla värderingar. Vår vision är att skapa utrymme för varje person vi möter, så att de känner sig sedda, stöttade och delaktiga. I en trygg, inkluderande och inspirerande miljö förvandlas utmaningar till möjligheter. Det här skapar förutsättningar för ett bredare deltagande i förändringsarbetet – där vi aktivt delar med oss av kunskap och erfarenheter.
Respekt – Grunden för samarbete
Respekt är närvarande i all Ekvalitas verksamhet. Den styr våra valda metoder och tillvägagångssätt. Vi värdesätter mångsidig kompetens inom och utanför vår organisation. Vi respekterar varandras roller och ansvarsområden och arbetar mot våra gemensamma mål. Genom respekt kommunicerar vi att varje människa är lika värdefull. Vi lyssnar på och uppskattar varandra i både ord och handling, även när våra åsikter skiljer sig åt. När vi stöter på meningsskiljaktigheter strävar vi efter att förstå våra kollegors eller kunders perspektiv.

malin@ekvalita.fi
045 128 9878
Malin Gustavsson
Grundare / VD
Jag grundade Ekvalita år 2008 som nyutexaminerad magister i genusvetenskap eftersom jag ville arbeta heltid med min största passion – förändringsarbete. Jag var då en av få inom det här området och har därför sett hur arbetet med jämställdhet och likabehandling har utvecklats till sin nuvarande omfattning. Jag vill fortsätta att vara med och göra samhället till en mer inkluderande och rättvis plats med hjälp av nya, innovativa metoder.
Jag anser att vi ständigt behöver nya och aktuella metoder och tillvägagångssätt för dagens förändringsarbete. Jag inspireras av människor som inte är rädda för att kritiskt granska sin egen organisation, utan vill lyssna på både anställda och kunder för att bygga en rättvisare arbetsgemenskap.
För min egen professionella utveckling är nätverk och möten med andra aktörer i olika sammanhang centrala. Jag utbyter gärna tankar och idéer med mina nordiska och europeiska kollegor, och på så sätt kan jag utveckla nya sätt och metoder för att arbeta med jämställdhets- och likabehandlingsfrågor.

virve@ekvalita.fi
040 184 6613
Virve Savoila
Ledande sakkunnig och utbildare i projektet Nya horisonter
Jag har arbetat i Ekvalitas utbildningsteam sedan 2015. För tillfället arbetar som ledande expert i Ekvalitas Nya horisonter-projekt. Inom projektet stödjer vi svenskspråkiga yrkes- och yrkeshögskolor i likabehandlingarbetet, bland annat genom att erbjuda workshoppar och interaktiva föreläsningar. Utöver projektarbetet besöker jag skolor på olika utbildningsnivåer och håller workshoppar och föreläsningar för både elever, studerande och lärare.
Till mina styrkor räknar jag min erfarenhet från utbildningsområdet samt mina tidigare arbeten med människor i olika grupper i olika miljöer. Mina studier i genusvetenskap öppnade mina ögon för hur kön, privilegier och maktstrukturer fungerar. De här insikterna uppmuntrar mig att hela tiden lära mig mer och det är ett privilegium att få dela inspiration och kunskap om de här ämnena. Förändringsarbete är en process, så även arbete med jämlikhet, mångfald och likabehandling.

eerika@ekvalita.fi
040 567 3071
Eerika Ströömi
Ledande sakkunnig och utbildare i projektet Nya horisonter
Jag har arbetat på Ekvalita sedan 2020. Just nu arbetar jag som ledande sakkunnig projektet Nya horisonter. Inom projektet utbildar vi studerande och personal vid yrkes- och yrkeshögskolor om jämlikhet, likabehandling, hbtqia+-teman och normer. Projektet fokuserar också på frågor om neurodiversitet och antirasism.
Utöver projektet utbildar jag också personal och elever vid andra utbildningsstadier. Jag är filosofie magister (ämneslärare), magister i samhällsvetenskaper (genusvetenskap) och lösningsfokuserad neuropsykiatrisk coach. Det bästa med mitt arbete på Ekvalita är att jag får göra samhällsviktigt arbete och samtidigt använda min mångsidiga kompetens. Min styrka ligger i att bemöta och inkludera olika slags människor.

jyrgen@ekvalita.fi
040 145 5524
Jürgen Ross
Sakkunnig i maskulinitetsfrågor och utbildare i projektet Nya horisonter
Jag har arbetat på Ekvalita sedan 2023 med frågor som rör maskulinitetsnormer, känslor, våld och samtycke i skolor.
Jag är utbildad sociolog (PM) och doktorand i genusvetenskap. Min expertis omfattar konstruktionen av maskulinitetsnormer bland unga, vilka konsekvenser dessa normer har för regnbågsunga och unga som inte identifierar sig med traditionella maskulinitetsideal samt hur maskulinitet hänger samman med våld och antigenderism.
Inom projektet Nya horisonter fokuserar jag på hur våra förutfattade meningar om maskulinitet i svenskspråkiga yrkesskolor och yrkeshögskolor påverkar identitetsskapandet hos unga blivande vuxna. Genom att granska och arbeta med maskulinitetsnormer får hela utbildningsenheten verktyg att bemöta den ökande förekomsten av sexism, rasism, trakasserier och våld i den finlandssvenska skolvardagen.
Annica Sundqvist
Controller
Jag är inte bara den som håller stenkoll på siffrorna på Ekvalita, utan jag har också en passion för frågor kring jämlikhet, speciellt neurodiversitet. Min utbildning är i nationalekonomi och bokföring, men jag har också studerat genusvetenskap på Helsingfors universitet.
Samarbete – Kärnan i vår styrka
Vi på Ekvalita tror starkt på vikten av partnerskap för att åstadkomma förändring. Därför utnyttjar vi vårt breda samarbetsnätverk i alla våra uppdrag. Vi har ett aktivt samarbete med ledande experter inom området, specialiserade nätverk och uppskattade institutioner som universitet och viktiga projekt.
Vi är engagerade i att ligga i framkant när det gäller förändring. Därför arbetar vi tillsammans med aktiva inom gräsrotsröresler som främjar de senaste trenderna inom inkludering, forskare med en helhetsförståelse samt innovativa företagsledare och engagerade anställda.
Årligen samarbetar vi med experter från flera olika områden och andra DEI-aktörer. Vi är särskilt aktiva i Helsingfors DEI-nätverk, vilket möjliggör delning av aktuell information och bästa praxis.
Genom samarbeten säkerställer vi hög kvalitet och mångsidighet i våra tjänster. Vårt breda nätverk bidrar med djup expertis och innovativa perspektiv till våra projekt, vilket skapar mervärde för våra kunder och främjar hållbara resultat.
Våra nuvarande återkommande samarbetspartners är:
- Elina Nikulainen www.elinanikulainen.com
- Medida (SE) www.medida.se
- Equalate (SE) www.equalate.se
Medlemskap
Ekvalita stärker sin organisation och sitt nätverk genom olika medlemskap. Ekvalita är medlem i Handelskammaren, Mikro- ja yksinyrittäjät ry, FIBS ry (Finnish Business & Society) och dess mångfaldsnätverk, samt i det svenska nätverket Mångfaldsföretagarna. Ekvalita är också FIBS rf:s Partner 2025–2026, vilket innebär att vi är med och stöder föreningens målsättningar, till exempel genom utbildningar.

Malin Gustavsson
Vd, expert i jämställdhet och
likabehandlingsfrågor,
fil.Mag, pol. Kand
malin.gustavsson@ekvalita.fi
+358 45 128 9878
@MalinGustav
Jag grundade Ekvalita 2008 för att jag ville arbeta heltid med det jag brinner för, förändringsarbete. Jag vill fortfarande idag bidra till ett mer inkluderande och rättvist samhälle med hjälp av nya sociala innovativa grepp och metoder. Jag upplever att vi står i en brytningspunkt i arbetet med jämställdhet och mångfaldsfrågor, som kräver nya tillvägagångssätt och nya metoder. Även kraven på arbetsmarknaden och hur främjande av välmående ska främjas har förändrats.
Jag inspireras i mitt arbete av de personer som inte är rädda för att kritiskt granska sin organisation, som att lyssna både på medarbetare och kunder för att skapa mer fair-play. Jag vill stöda de organisationer som väljer eller har valt att lämna det gamla och omfamna det nya, då det kommer till frågor om jämställdhet och likabehandling.
Min styrka är att identifiera utmaningar och ta lösningarna till en verksamhetsnära och hands-on nivå så att de stöder det strategiska arbetet i organisationen. Nätverk och att mötas i olika forum med andra aktörer har en central plats i min egen utveckling. Genom utbyte av tankar och idéer tillsammans med kolleger i Norden och i Europa utvecklar jag nya sätt och metoder att arbeta med dessa frågor.
Läs mer om mig på 375 Humanistia.

Naomi Wuori
Ledningsassistent
naomi.wuori@ekvalita.fi
Jag är en magisterstuderande i sociologi vid Helsingfors Universitet. Jag började arbeta vid Ekvalita som assistent vintern 2018. Min passion ligger i genusfrågor, men jag har inom mina studier också riktat mig in på etniska relationer och därmed fått en insikt i frågor om kultur och etnicitet.
Jag har även studerat organisationskultur vid Vrije Universiteit Amsterdam, vilket väckt mitt intresse för maktstrukturer, diskriminering samt jämställdhet inom organisationer. Mina studier och tidigare arbetserfarenhet inom forskning har medfört ett brett och kritiskt samhällsperspektiv samt en öppenhet för nytänkande. Att arbeta vid Ekvalita möjliggör att jag får utveckla min kunskap inom ett område jag brinner för samt vid en organisation vars värderingar jag understöder.

Matilda Kousa
Ekonomi- och marknadsföringsassistent
matilda@ekvalita.fi
Jag studerar marknadsföring på magisternivå vid Hankens Svenska Handelshögskolan, och började jobba på Ekvalita i mars 2019 som praktikant. I augusti 2019 fortsatt jag som numera ekonomi- och marknadsföringsassistent.
Jag har tidigare arbetserfarenhet av marknadsföring främst på sociala medier, samt inom kundbetjäning. Har även studerat social-och beteendevetenskap på Tilburg University, där mitt intresse för mänskliga rättigheter, genus- och jämställdhetsfrågor växte. Idag är jämställdhetsfrågor en av mina stora passioner i livet, så ser framemot att få kombinera det med min utbildning och kunskap inom ekonomi och marknadsföring.